söndag 17 oktober 2010

TV4


Det här är vad Hans Fahlén ville skulle synas på vimmelbilden från TV4:s 20-årsjubileum – en överkroppsbild av två läckra mediemän som "har allt". Den preklimakteriala kvinnans "våta" dröm. Det måste därför ha varit en så oerthört tråkig överraskning dagen efter när även den här lilla hemligheten kom med i bild:Samma kväll demonstrerade han även ett annat David Blaine-slugt knep för att lura besökarna på finest.se, allt enligt den felfria logiken "jag ser kort ut när jag här böjer på knäna, alltså kan ni själva räkna ut att jag förmodligen är normallång i vanliga fall".

Just därför kan vi gott alla göra det här till minnesbilden vi låter få fäste av hans uppenbarelse.

Hans Fahlén ändå. Varför är det ens en människa man känner till? Det är faktiskt bara på TV4 en sådan person under så många år kan få härja runt med kreativ frihet att förverkliga vilda idéer i stil med "Resereportage om hundslädesutflykter i Sälen". Hans livsverk måste en gång för alla bevisa att gränsen mellan galenskap och genialitet också har en lika hårfin motpol i gränslandet mellan total slätstrukenhet och lågintelligens. Och då är han ändå en av kanalens bättre.

Jag utmanar idéhistoriens samlade intelligentia att försöka ta fram ett argument som kan övertrumfa Markooliokaraktären Doktor Mugg som bevis för att det ligger i människans otillräckliga natur att skapa sin egen undergång. Och om någon någon gång kommer i närheten sitter jag tryggt här och väntar med beslutet "TV4 förnyar Hem till Midgård för en andra säsong" som en case-closer.

Någonstans måste det gå att nå en lite högre lägstanivå än så för vilka vi som nation tillåter att bli folkkära. Kan vi inte alla bara försöka gå samman som folk – som människor – och göra Sverige till ett land som inte medger "Tobbe Trollkarl" som en av våra ledande underhållare? Avancera upp åtminstone till den näst lägsta nivån. Det skulle vara så härligt att innan jag dör hinna få uppleva en tid där det kan betraktas som en universell sanning att "Det som skiljer människan från djuren är kärleken till Jonas Wahlström".

Just nu är ju dessutom feststämningen total i rutan när både Malou och Förkväll är tillbaka. Det finns helt enkelt inget annat under den tidiga kvällen som kan motsvara känslan när man helt oförberedd zappar förbi en Tony Irving på bushumör som sitter på andra sidan ett kamerafilter med färgmättnad 99% och stickar violetta benvärmare med Adam Alsing (exempel från verkligheten). Det är den typen av chockupplevelse som kan få en människas hår att bli vitt.

Å andra sidan finns det faktiskt ingenting världen är i mindre behov av än fler futtiga blogghån av Efter tio och Förkväll. TV-landskapet kan gott få innehålla några program specifikt riktade till målgruppen "kvinnor som känner sig intressanta när de stavar drycke te 'thé'". Jag tror även att vi kan bespara Sverige ett personligt sammanbrott om vi bara på veckobasis låter Babsan "Lars-Åke" Wilhelmsson få komma ut ur sin lägenhet och prata av sig lite om hur man bäst bör bemöta en kollega som "luktar illa ur munnen" med Özz Nujen och Lars Ohly.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det konstigaste med den kvinnan är att hon ser precis ut som mannen som hade hennes jobb tidigare. Första gången jag såg Carita trodde jag att det var han.

fred sa...

För oss som inte får in Stockholms-sändingarna, kan inte nån göra en lika som bär?

Tjännel Tänn sa...

Skön sågning.
Men det hade varit kul att veta vilka du gillar att se på TV (att de i så fall inte jobbar på TV4 har framgått med all önskvärd tydlighet...).

MF sa...

Fantastiskt, Jonas. Jag dör.

Empa sa...

Som alltid fantastiskt skrivet. Trodde för övrigt att Hasse var Bruce Willis på den övre bilden. Lika som bär.

Mjau sa...

Smäller av. Ok att länka från sin blogg?

Myaraq sa...

Du är så vass. Jag vill liksom bli som du.

Anonym sa...

"kvinnor som känner sig intressanta när de stavar drycke te 'thé'". Kärlek.
Carita är ju grym ju.

Jonas sa...

Tjännel Tänn: helt sant! nu gjorde jag ett inlägg om en dokumentär för att balansera upp det här

Anneli sa...

Lik som ett bär - pigan Lina i Katthult.

Anonym sa...

Jaaaa, jag har tänkt exakt samma sak! Hahaha! Och som Anonym högst upp sa 'Det konstigaste med den kvinnan är att hon ser precis ut som mannen som hade hennes jobb tidigare'.