söndag 26 september 2010

Ett tv-tips från öst


En dold favorit i SVT-tablån är det finlandssvenska livsstilsmagasinet Strömsö som blandar kreativa inredningstips med annat inom pyssel, odling, recept och övrigt trivsel. Det är i stort sett "Sommar med Ernst" men med den finlandssvenska livsstilen istället för den sverigedemokratiska. Jag och Linnea råkade se programmet en gång när en medelålders kvinna var inbjuden som gäst för att visa hur man kunde skapa hattar av gammalt fiskskinn. Och när en steltorkad, Östersjömiserabel sydväst av gammalt fjälligt laxskinn möts av spontant jubel och finlandssvenska glädjeutrop som "åh, det riktigt luktar fisk om den!", där någonstans har man ett nytt favoritprogram.

Sedan dess har vi sms:at programinnehåll till varandra när någon av oss hamnat framför ett avsnitt. Det är helt enkelt lite väl mycket för en människa att ensam bära på intrycket av ett referensblekt ansikte som år 2010 pratar rakt in i en kamera om "en kryddig ny matimport som just kommit till Finland och går under namnet tacos".

På bilden provar gänget på skratterapi och innan vi går vidare med ett urval av innehållsbeskrivningar från gångna program tycker jag att vi alla kan stanna upp ett slag och låta det sjunka in exakt hur bottenlöst finlandssvensk mannen längst till vänster ser ut.

Några avsnitt man hade velat se:

Jim Björni och Johan Ångerman tar första spadtagen och lägger grunden till det som kommer att bli "ett Afrika-inspirerat" utedass.

Strömsö vårdar kropp och själ! Hysteriska fruntimmer med gas i magen kan söka hjälp i kryddhyllan. Örtexperten Alexandra har som motto att allt hon smörjer på kroppen ska vara så naturligt att det går att äta. Så är det också med den fotkräm hon och Anne blandar ihop. "Den är ätbar, men inte så god" lovar Alexandra. Alexandra fortsätter att överraska Lee med vilka ogräs som går att äta.

Vapenskrammel och flöjtspel sprider sig runt Strömsö där det drar ihop sig till medeltida spel. Gycklare höjer stämningen med akrobatik och eldkonster.

Jim och Lee upptäcker vilka vackra saker det går att tillverka av material du kan hitta på en åker och i köket förvandlas fiskrens till något extravagant.

Den goda maten står Paul för. Han gör en rejäl hemlagad bondpytt som räcker till alla på dansbanan. Ovanpå pytten ringlas krämig ketchup. Med dansskorna på fötterna och bondpytt i magen dansas det sedan till tonerna av dansbandet Dunderz.

Den här veckan gör Lee smycken av utrivna tidningssidor.

Årets etnoartist Sanna Kurki-Suonio ropar in våren med en improviserad folksång på verandan.

Jim bygger en lätthanterligt pall för den som saknar ca 30 cm kroppslängd och Lee gör hemgjord deodorant som han testar genom att jogga.

Elisabeth träffar Stefan Storm från Vasa som har som hobby att klättra på stora stenar.

Camilla gör en häftig handväska av byxor som hon köpt på loppis och Ann-Louise sysslar med tandkrämsreservering. I serien all världens finländare åker Elisabeth ut i skärgården tillsammans med Phannee från Thailand och sjunger karaoke.

I Strömsös säsongstart bjuder Michael på sina bästa rätter av makaroner och Ann-Louise gör ett lapptäcke med hjälp av bl a mjöl. Matias gäst är Oscar Lehtinen som sysslar med Parkour - den nya urbana innesporten. …och så får vi ett smakprov på hunddans!

Bosse Blomberg ger goda tips om hur man kan använda vanlig sten som utsmyckning i trädgården. Tomas visar hur man tillverkar en traditionell kåsa. Och Ann-Louise, ja hon gör en underbar morsdagspresent - ett gipsavtryck av en gravid mage!

12 kommentarer:

sara sa...

det här kan ju inte finnas på riktigt.. dock blir jag jävligt nyfiken på "gör ett lapptäcke med hjälp av bl a mjöl."

Sally sa...

Vad är tandkrämsreservering?? Känner att man kan lära sig mycket av de här finnarna. När går programmet?

Empa sa...

Det ante mig att Stefan hade någon typ av flaw.

Ida sa...

Åh, det är så BRA! Jag såg ett fantastiskt avsnitt där de gjorde julpynt av pinnar och ris. Allt såg bara ut som sorgliga fågelbon. Ingen skata med självaktning skulle välja att bosätta sig i dem, det kan jag lova.

Ben sa...

Bästa tv-tipset sedan jag blev övertalad att titta på Six Feet Under.

karin sa...

Oh, detta inlägg gjorde min dag, så vanvettigt roligt! Jag kommer inte missa nästa avsnitt, jag vill också ha laxhatt.

Myaraq sa...

Det sjukaste är inte programmet som sådant.. Det sjukaste är att dina tankar spårade iväg SÅ långt om dina önskeprogram.

Jonas sa...

jag kan alltså inte nog understryka det här: detta är inte exempel som jag hittat på, det är 100% äkta inslag från gångna program.

Bateman sa...

Hahaha... fy fan vad galet bra. Måste se allt. Finns det på SVT-Play?

Hur som helst. Skratterapi. Kan vara det absolut läskigaste fenomenet den mänskliga hjärnan uppbringat.

ida2 sa...

:)
måste beundra din uthållighet!
själv fick jag cellskräck efter ca 1,5 program, då de ständigt byggde på nåt hus i en trägård,ett hus utan tak,förstod aldrig vad syftet var - men entusiasmen hos de allvarliga männen som byggde av konstiga material var genuint obehaglig...huu.mardrömmar.så inget strömsö i min tv iår.

däremot var din sammanfattning mycket mer komisk än programmet. blev nåra hjärtliga fniss där :)

Anonym sa...

man kan se det på arenan.yle.fi jag kissar på mig av skratt nu!!!

Pjattman sa...

letade upp det här gamla inlägget bara för att upplysa om att Strömsö i vår sänds på onsdagar och torsdagar 18:15 i SVT1.