torsdag 21 oktober 2010

Till det som är vackert

Samuel Fröler har verkligen byggt en hel karriär uteslutande på sitt "charmigt sneda" leende. Det är för honom vad kuken är för Dirk Diggler. Och nu är det tillbaka för att återigen antasta Sverige. I Svenska Dramafilmen "Till det som är vackert" spelar han en dirigent som möter en "vilsen ung tjej" och utsätter henne för sex. Enda sättet det upplägget skulle vara mer svensk film-klyschigt skulle vara om ordföljden i titeln var "Till det som vackert är".

Redan i trailern avverkas kvoten för antalet obehagliga synintryck som en långfilm får innehålla. Här är några godbitar, varav den självklara favoriten är taglinen som smälls upp i uppstyckade citatdelar under de 58 sekunderna:
När hon "släpper in ljuset" genom fönstret når symfoniorkestermusiken sitt klimax samtidigt som Samuel Frölers livsläxor till den unga tjejen läggs in som voice-over och ömsint viskar till en att "vara så trogen livet som möjligt" och att "allt som är äkta, det är vackert". Det är i stort sett en 2 girls 1 cup för intellektet.

Men taglinen lyder alltså:

"Katarina har slutat SUGA KUK, har gått UR FACEBOOK. Nu är hon PÅ VÄG...

...TILL DET SOM ÄR VACKERT"

Det är med andra ord ännu ett mästerverk i raden av svenska långfilmstaglines. I t ex USA jobbar de slagkraftigt, "What we do in life echoes in eternity", "This time it's personal" osv. Eller min personliga (oförklarligt briljanta) favorit från The Fast and the Furious: Tokyo Drift: "If You Ain't Outta Control, You Ain't In Control!".

I Sverige är vi lite mer fria i stilen, som den här oklara till nya animerade filmen Dumma Mej: "En del kallar honom farlig. De kallar honom far". Men den eviga favoriten är utan tvekan den diktlånga klassikern till Underbara Älskade: "En film om en ovanligt varm sommar, den första kärleken, en bilolycka, en lanthandel, en pappa och hans son, en gisten eka och om människans enorma kraft att resa sig upp och gå vidare. "Underbara älskade" är en hyllning till livet."

En gisten eka.

15 kommentarer:

christin sa...

hahahahahaha!

fy fan, jag vill ha mer taglinesinlägg, älskart.

Medelklassman sa...

Verkligheten överträffar dikten. Gång på gång på gång på gång...

Gos sa...

Oj. Oj.
Det är faktiskt helt overkligt hur den svenska filmindustrin kan överträffa sig själv oavbrutet på detta vis.. Svindlande och magiskt! Finns dessa filmmakare på rikt? Är det inte bara en enda oändlig performance mockumentär egentligen?

Anonym sa...

Jag var alltså helt säker på att du hade photoshoppat lite. Men taglinesen finns ju verkligen på riktigt.

Den stora frågan trailern lämnar efter sig är ju varför i hela friden hon har slutat suga kuk. Gillar inte dirigenter fellatio?

Elias sa...

Jag kan försäkra att hon inte slutat suga kuk alls! I alla fall inte dirigentkuk. I ett klipp jag sett från filmen så gör hon just det. Och man förstår varför efter att ha läst följande passage i en Expressen-kultur-text: "Samuel Frölers kön är njutbart i sin moget erotiska tillgänglighet."
Moget.
Erotiska.
Tillgänglighet.

http://bit.ly/czy9sS

adde sa...

Nä, fan, nu går jag och köper nåt riktigt blytungt på Akademibokhandeln.

TokT sa...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Helt briljant. "Till det som vackert är" så klart. Jag mår lite illa, har kvar lite uppstötning av morgonens frukostintag men jag skrattade gott.

Ulrika Good sa...

Jag har gjort en spinn-off på dina iakttagelser om filmen och tag-linen. Den finns här.

wrestler sa...

Angående Dumma mej, så måste den väl i original vara "some call him bad, they call him dad"?

emelie sa...

http://halfjack.files.wordpress.com/2009/03/taken-poster.jpg?w=420&h=421

denna är också en klassiker. innovationen är som en käftsmäll!

Anonym sa...

Gammal skräckfilm

"The paperboy - he's baaaaaaaad news"

maria h sa...

http://www.youtube.com/watch?v=3Y9BcgFxcRQ

creepa sa...

"och utsätter henne för sex."

Hur jævla rolig ær inte du?!

Så jævla skønt att du har børjat uppdatera din blogg igen!

Jonas sa...

elias: det där var deal-makern när ni gick och såg den eller hur?

emelie: briljant!

Andreas Hedberg sa...

Håller med om allt som sagts, med tillägget att filmen är fantastiskt bra, vilket är ännu ett exempel på att man inte bör se trailers eller läsa baksidestexter på dvd-fodral.