fredag 19 augusti 2011

Macho på ytan men mjuk inuti


Om det är en tidning i Sverige som inte har fått tillräckligt mycket uppmärksamhet så är det "Kick off" – som de själva säger: "Sveriges största tidning om konferenser och möten!" Det är alltså ett månatligt magasin om allt det som utspelar sig innan folk är tillräckligt fulla för sexuella trakasserier. Det är tidningen för människor som inte orkar läsa böcker och heller inte tidningar.

Jag tror det kan vara värt att ta en stund och till fullo låta det sjunka in vilka fullkomligt besinningslösa arslen som måste finnas på den prenumerationslistan.

Varje nummer innehåller ett personporträtt av en inspirerande person/föreläsare. Bilden ovan är från en text om John Houdi. Men min favorit är följande sexsidorsfyrverkeri om Stefan Sauk och hans livsfilosofi som jag hittade på en loppis på Gotland. Bara bilderna måste vara det avgjort mest distanslösa och översolade som har publicerats sedan detta. Två män som ger uttrycket wigger en annan definition.Här är ett citat från slutet som kan förklara dels bilderna, dels texten i övrigt:
"Innan han beger sig iväg på sig motorcykel försäkrar han sig om att han får titta på både bilder och text innan de går i tryck. Stefan är inte bara noga med tider och engagerad i sina egna projekt, han vill gärna ha lite koll på allt annat som korsar hans väg också. När jag ser honom försvinna bortåt vägen kommer jag på att det är ytterligare en motsägelse som gör honom intressant; kontrollfreak och livsnjutare i en och samma person."Det kan vara värt att ha i åtanke när man läser och ser följande delar av artikeln att allt är regisserat av Stefan själv. Texten börjar: "Stefan Sauk kommer körandes på sin mörkgröna motorcykel med det svarta visiret nedfällt" och fortsätter kort därefter med:
"Han kör motorcykel, hoppar fallskärm, flyger stridsflygplan och racingbil samt utstrålar stort självförtroende och inre trygghet. Det i kombination med hans omtanke och engagemang för sina medmänniskor samt hans artiga bemötande skapar en väldigt intressant person."

Scenen i The Office när David Brent blir intervjuad av en pappersindustritidning och formulerar texten åt journalisten, det finns inte ens 1% chans att det här INTE gick till så. T ex:
"Under åren har han skaffat sig ett rykte som en arg, ung man som inte är rädd att säga vad han tycker."

Är det något Stefan Sauk har skaffat ett rykte om sig att vara så är det ändå ung. Har inte han sett ut att vara döende av naturliga orsaker sedan det sena 80-talet?

Även:
När jag ber om tips på hur man ska göra för att inte bli nervös, ler han hemlighetsfullt och hänvisar till sin föreläsning. Efter lite trugande går han i alla fall med på att dela med sig av lite tips på hur man lyckas med bra kommunikation.
– Säg sanningen, både till dig själv och till den du pratar med. Sedan måste du våga visa vem du är. Viktigt är också att vara intresserad av din samtalspartner. Konsten att vara intressant är att vara intresserad.


– Det är i livet man lär sig de viktiga sakerna, inte i skolan. Visserligen kan det vara bra att kunna räkna, hantera det svenska språket eller det som är kvar av det och framför allt prata flera språk och skaffa sig en bred allmänbildning, men exempelvis matematik i den högre skolan är fullkomligt onödigt om man inte ska lära sig hur man bygger broar, det är bara waste of time. Det viktiga i livet, som man inte lär sig i skolan, är att kunna leva, "life is for living", att kommunicera med andra människor, det här, säger han och pekar växelvis på sig och själv och mig samtidigt som han håller fast min blick med ögonen.


Jag gick in på Stefans hemsida och föreläsningen han har heter tydligen "Zenskräck" och redan där. I övrigt finns bland annat bilder från en golfsafari han gjort till Kenya (med citat som "Kenya tillhör det jag kallar för det 'svarta Afrika' vilket är lite mer på riktigt"). Det diskuteras även planer på att i Kenya, "ute i bushen", göra "en riktigt 'unplugged' konsert med Ulf Lundell".


Utdrag ur hans biografi:
1971 Börjar träna kampsport och har fortsatt med det
1977-78 Assisterar en uppfinnare
1990 Lär sig rida för en filmroll (blir kär i hästen och ska köpa den. Vid veterinärundersökningen visar det sig att den genomgått en misslyckad operation, ”Zacko” får beta i fred och det blir motorcykel istället. Kör sedan dess MC)


11 kommentarer:

SvalaSnubben sa...

Ordet "pretentiös" susar förbi av någon anledning. Om karln är självironisk är detta ytterst skarpsinnigt och väldigt roligt.
Men risken finns ju att han menar sitt allra yttersta allvar...

Ron Obvious sa...

Min enda kontakt med Stefan Sauk är den där gången då han, efter en intervju, ringde så många gånger och bråkade om texten att vikarien som intervjuat honom nästan började gråta. Gissningvis är den enda möjligheten att Sauk har självironi att hela hans liv är ett avancerat experiment/skämt.

Vilket iofs inte låter så långsökt om man tänker på saken.

Hinken sa...

Dr Phil börjar nu.

Joakim sa...

HAHAHAHAHAHA! Han är värre än Regina Lund t o m.

"Det diskuteras även planer på att i Kenya, "ute i bushen", göra "en riktigt 'unplugged' konsert med Ulf Lundell"." Det kan ju inte bli annat än tidernas bästa konsert. Bättre än Dr Alban i Sydafrika.

Johansson sa...

Fan synd att gubben har gått o blivit ett sånt praktarsle. Han var ju lysande i "Tillfälligt avbrott" från Lorry.

http://www.youtube.com/watch?v=yEPONbcuAac

Peter sa...

Tack!

den rabiata orakade flat-feministen fanny sa...

Det är fullkomligt sinnessjukt. Konsumtionssamhället har gått för långt när det finns utrymme för sånt här.

Tora sa...

Går in här flera gånger om dan bara för att titta på John Houdi-bilden. Den hemsöker mig.

Annika sa...

O. M. G.
Jag får direkt vibbar av brandstationen i Nile City, "vuxna män gör saker tillsammans". Bara det att detta var värre. Det var den mest rövslickande intervju jag någonsin läst (utdrag ur)..! Haha!

jonas sa...

ron obvious: hahaaa, har aldrig varit mindre förvånad tror jag.

joakim: drömmen: båda på samma billing.

tora: samma här.

annika: verkligen. förutom att den här mannen kör solo. vuxen man som gör saker på egen hand.

Ove sa...

Jonas, du slår huvudet på spiken och olyckligtvis blir jag bara mer svartsynt över det utrymme som uppenbara "satsa [enbart] på dig själv" -människor med alldeles för stort ego ges i vissa medier.
Sauk gick ju så långt att han villa ha copyrighten till artiklar skrivan av andra, om honom själv.

Vilken lurk.