torsdag 22 december 2011

Svenska knipövningar


Länge trodde jag att Prostatabröderna – ett brödraskap och självfinansierat tv-program på Öppna Kanalen om, för och av män med prostatacancer – hade Sveriges ohotat bästa övertalningskampanj för knipövningar (deras officiella urinläckage-slogan är "Sista droppen hamnar alltid i byxan!"). Men nu har hela den övertygelsen plötsligt satts i gungning.

Förutom lite oklara debattinlägg om "Säpoantastning” och "Göran Perssons makt" innehåller Prostabrödernas hemsida ett inslag om vikten av knipövningar. Det börjar med att programledaren Lasse pratar rakt in i kameran (bilden ovan) om en incident som inträffade när han var och spelade tennis: "Jag hade blå tennisbyxor och gick in och kissade innan", men trots det väntade en otrevlig överraskning när han kom tillbaka ut på plan.
"Det hade kommit en blöt mörk fläck där fram". Sista droppen hamnar alltid i byxan!

Sedan startas deras "egen Friskis & Svettis som ska heta Knip & Tät". Vilket leder till att "ett gäng glada grabbar" beger sig till en lokal för att lära sig göra knipövningar av en "ung böna". Det här är ju inget att skratta åt såklart – det där kommer för eller senare att vara en grå tisdag av urinläckageövningar i mitt liv – men, ja, Susanne Lanefelt lyckades tydligen aldrig riktigt "sexa till" den svenska knipövningen.

Ljudbilden här är: ett tyst rum, åldrade fötter som trippar i strumplästen, enstaka utbrott av högljudda kämparstön.

Men. Som sagt har det nu dykt upp en ny utmanare och det är Tenas temasida för urinläckage. Där finns bland mycket annat den just nu ledande "knipbloggen" i Sverige, signerad Hillevi Caris Svensson.

"Inga speciella kläder behövs heller."
Återigen: kudos för initiativet, tror jag. Det är väl framför allt bildvalet i kombination med textbudskapet här som känns värt att lyfta fram. Det här, det är sinnebilden av ett liv med urinläckageproblem:

Sidans paradavdelning är detta virtuella pussel som kan läggas medan man gör sina knipövningar:God jul.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och då har du ändå inte hittat stödgrupperna för anal inkontinens....

Elin sa...

Fast alltså det är inte så konstigt när det är ett stort tabu och mörkertal kring kvinnor som skadas svårt i underlivet när de föder barn... och blir inkontinenta både fram och bak för kanske resten av livet.
Finns en uppdrag granskningsdokumentär om det där...har inte sett själv men det är fan helt absurt att det tydligen är ett stort problem i sverige men inte i norge/finland där de har mer traditionella förlossningsmetoder.

jonas sa...

anonym: haha, jag tror faktiskt att jag aldrig har varit längre ifrån att googla något än "stödgrupper för anal inkontinens"

elin: vettiga poänger allt du skrev